PROCEDUR DETALJER

Tandfyllningar

icon2
icon3
icon4
icon5
dental inlays fillings

Tandfyllningar Reparera tänder

Tandfyllningar är en rutinprocedur för att behandla hålrum, reparera spruckna, trasiga tänder eller slitna tänder. Fyllningar förhindrar ytterligare skador och återställer tanden till sin naturliga form och funktion.

Typer av fyllnadsmaterial

Tillgängliga alternativ för att fylla tandhålen inkluderar tandamalgam. Robust och hållbar, dentalamalgam är låg kostnad, dess användning är utbredd.

Kompositfyllningar ersätter sakta amalgamfyllningar. De är tandfärgade och mindre märkbara. Kompositfyllningar består av ett hartsmaterial blandat med glas eller kvarts för att ge hållbarhet. De är ett bra alternativ för mindre hålrum men kanske inte rekommenderas för större hål eller munområden som utsätts för betydande tryck från tuggning.

Keramiska fyllningar, även känd som porslinsfyllningar, är ett annat tandfärgat fyllningsalternativ som kan matchas till färgen på patientens tänder för ett naturligt utseende.

Tandfyllningsproceduren utförs vanligtvis vid ett besök hos tandläkaren. Först borrar tandläkaren och förbereder det drabbade området av tanden och lämnar ett hål. Därefter placeras fyllningsmaterialet i hålet och formas för att jämna ut tandens yta. Proceduren innefattar vanligtvis injektioner av lokalbedövning för att bedöva området runt den drabbade tanden.

Efter att fyllningsmaterialet har placerats kan patienten uppleva viss känslighet eller obehag och bör undvika vissa livsmedel eller aktiviteter (tuggummi) under en kort period för att fyllningen ska stelna och förhindra skador.

Tandfyllningsprocedur

Tandläkarundersökning

Lokalbedövning

Förbered området

Placera Material

Placera Material

Bota och härda

dental fillings

När hartsbaserade kompositer används kommer tandläkaren att applicera ett speciellt ljus på fyllningen för att härda och härda den.

Tandfyllningar har traditionellt sett varit en av de vanligaste och billigaste tandbehandlingarna. En enda fyllning kan appliceras på cirka 30 minuter och är ganska överkomlig.

Maximerar fyllningens livslängd

God munhygien, såsom regelbunden borstning och tandtråd, är avgörande för att bibehålla hållbarheten hos tandfyllningar. Bakterier och syror kan etsa bort vid tanden runt kanterna på fyllningen och nya hål bildas undertill..

Regelbunden borstning, tandtråd och tandkontroller kan hjälpa till att förhindra ytterligare förfall och bibehålla hälsan hos fyllningen och omgivande tänder.